u bent hier

Zebra/MOOOV: Only you - Harry Wootliff Verenigd Koninkrijk | 119 minuten

Cinefiel


Elena en Jake zijn niet echt op zoek, maar vinden toch elkaar. Hun karakterschets betrekt op een natuurlijke manier het verleden en maakt subtiel vooruit- of terugwijzingen. Zo komt hun terloops aangehaalde jeugd (voor Elena problematisch, voor Jake schijnbaar zorgeloos) later in de film meer uitgebreid naar voren. Details als deze maken van de personages mensen. Ook toont Elena zich in het ... Lees meer »

Elena en Jake zijn niet echt op zoek, maar vinden toch elkaar. Hun karakterschets betrekt op een natuurlijke manier het verleden en maakt subtiel vooruit- of terugwijzingen. Zo komt hun terloops aangehaalde jeugd (voor Elena problematisch, voor Jake schijnbaar zorgeloos) later in de film meer uitgebreid naar voren.

Details als deze maken van de personages mensen. Ook toont Elena zich in het prille begin onzeker over haar leeftijd, ze is bang dat de negen jaar jongere Jake haar snel beu zal zijn, wat later diepte geeft aan het enorme struikelblok dat voor het koppel opdoemt: het lukt hen niet om zwanger te raken. De focus van de film komt, net als in de relatie zelf, te liggen op de kinderwens van Elena en Jake. Regisseur en scenarist Harry Wootliff ziet daarbij schuldgevoelens, toekomstperspectieven en sociale druk niet over het hoofd, de praktische kant van de problematisch geworden bevruchting evenmin. De warmte van het samenzijn van de geliefden wordt eerst doorbroken door het ‘vrijen volgens de kalender’ en vervolgens door de kille wachtkamers enplastische omschrijvingen van de procedure voor in-vitrofertilisatie.

Laia Costa en Josh O'Connor zagen we eerder aan het werk in respectievelijk de arthousehits Victoria en God’s Own Country. Samen met het subtiele scenario, de korrelige fotografie en de (indie) rocksoundtrack zorgt die casting voor een typische arthousefeel. De muziek legt het gepaste accent, met ‘I Want You’ van Elvis Costello als het lied van de ontluikende liefde en ‘The Other Side of Mt. Heart Attack’ van Liars als aanvulling bij een scène waaruit de grenzeloze toewijding van het koppel blijkt.

 

Samen met Elena en Jack leren we geleidelijk dat het leven zich niet aanpast aan de liefde, maar dat het omgekeerd wel kan, als je heel goed vasthoudt. Dit debuut van Harry Wootliff reikt daarom verder dan een drama over ivf en is voor iedereen die de kracht van liefde kent.

 

 

Als trouwe Zebrabezoeker kan je aan de kassa een Zebra-spaarkaart krijgen: elke keer je een ticket koopt voor een Zebrafilm krijg je een stempel op je kaart. En wat leuk is: 9 films kijken, 10e film gratis. Gratis te verkrijgen en onbeperkt geldig.

Toon kaart C-mine
C-mine 10
3600 Genk
do 28/11/19 om 20:15 zo 01/12/19 om 11:00 di 03/12/19 om 14:30
C-mine cultuurcentrum
€ 8,0
tickets@genk.be
www.c-minecultuurcentrum.be/programma...